bismillahirrahmanirrahim...
bestnya andai dapat makan donut yang panas..andai berada kat umah dh tentu xde masalah nk makan donut..tapi kat sini..susah sikit..xde dapur nk msak..dapur x berasap...huhu.. ermm....pada shbt2 ana yang minta resepi donut....sini ana ade sertakan...RESEPI DONUT GEBU N SEDAP...hehe..slamat mencuba..Smoga berjaya!!!
antara bahan-bahan yang diperlukan;
- 1 kilo tepung gandum
- 1 paket yis segera( jenama Mauripan)
- 1 1/2 mug air suam
- 1 sudu kecil gula
- 1 biji telur
- 5 sudu besar planta/margerin biasapun ok gak..tapi better guna planta tuk menghasilkan donut yg gebu..
- 1 sudu besar susu tepung.
- secubit garam halus (garam membuatkan rasa donut lebih lemak)
- gula halus/gula icing
Cara-cara membuatnya...
- Bancuh yis dengan air suam dan gula.
- Kacau sampai berbuih dan ketepikan seketika sehingga yis kembang
- Gaul tepung, susu tepung, telur, garam dan planta hingga berderai (jd ala-ala breadcrumbs)
- Masukkan bancuhan yis tadi.
- Gaul / uli hingga sebati. Mula-mula adunan akan melekat sikit kt tangan, tp teruskan menguli hingga doh x melekat lagi.
- Biarkan doh naik seketika kemudian baru canai untuk dibuat bentuk ring/cincin. sebelum tu..taburkan tepung gandum di atas dulang (utk elakkan donut dari melekat)
- bentukkan donut ikut saiz yang anda mahu
- bila siap membentuk biar doh naik lagi, then baru goreng.
- Bila warna donut tu cantik, perang skit, baru angkat dan toskan minyak.
- last,gaul dengan gula atau tuang coklat..ikut selera masing2..
bestnye..gebu n menyelerakan...lagi best jika makan panas2...(^_^).
No comments:
Post a Comment